ÚTON A MEDVES VENDÉGHÁZ FELÉ

Eresztvényi játszótér

A Medves Vendégház közelében (onnan 11/B busszal is megközelíthető) található Eresztvényi játszótér, mely a gyerekeknek önfeledt játékot, a felnőtteknek nyugalmat, pihenést ígér.

 
 

 
 

Salgóbányai erdészház

Az erdészház egy interaktív oktatóház. Három különböző termet rendeztek be, hogy különféle tapasztalatokkal gazdagodhassanak a látogatók az erdővel és a természetvédelemmel kapcsolatban.

"A bemutatóhely vezetője szívesen kalauzolja is az érdeklődőket Salgó és Somos csúcsaira, túrára, geodéziai tanösvényre invitálja az érdeklődőket, természetesen sok-sok információ, érdekesség elbeszélésével."
További információ, elérhetőségek

 
 

 

SÉTÁK A KÖRNYÉKEN

Salgóbánya közelében több geoládát is elhelyeztek, például: Salgó vára, Somoskő, Medves, Karancs csúcsa, a salgótarjáni Kálvária, Pécskő, Salgóbánya és Salgótarján közelében számos turistaút található, akár könnyebb sétára, akár hosszabb túrára alkalmas utakat is találhatnak az érdeklődők itt. A környéken több geológiai tanösvény is van. A legközelebbiek: Eresztvényi Kőbányák, Boszorkány-kő, Szilvás-kő, Somoskő: Magyar-bányai kőpark,  (A tájról az érdeklődők részletesen a Karancs-Medves Természetvédelmi Alapítvány oldalán is olvashatnak.)

Medves fennsík, Bányató

A Medves Vendégháztól néhány perc sétára található a Medves fennsík, Közép-Európa legnagyobb, 13 km2 kiterjedésű bazalt platója. Mindenképpen érdemes a környéken barangolni; egyrészt felejthetetlen a táj szépsége, másrészt a friss levegő és a fenyők illata igazi pihenést, és feltöltődést biztosít az idelátogatóknak. Nem utolsó sorban, sárkányeregetésre is rendkívül jól alkalmas a terep.
A Medves Vendégháztól 20-30 perc séta a Bányató. Minden évszakban lenyűgöző látvány.

A mesébe illő Medves fennsík és környéke képekben
További képek a környékről

 
 

 
 

Salgó vára

A Medves Vendégháztól körülbelül 30-40 perc sétára találjuk Salgó várát. Egy 625 méter magas vulkáni kúpon helyezkedik el. A név jelentése fénylő, ragyogó.
Részletek a vár kalandos történetéről, a Salgóról és a környező várakról a középkorban.

 
 

 
 

Boszorkánykő

Salgó várától néhány perces sétával déli irányba haladva, 571 méteres magasságban láthatjuk a Boszorkánykő (Kis-Salgó) szikláit. A Boszorkánykő körül kialakított geológiai tanösvény egy kisebb hasadékvulkán igen változatos kőzeteit mutatja be. Láthatunk itt mélyből felszakított üledékzárványokat, hajlott lávalemezeket, kukoricacsövesedő bazaltoszlopokat. A néveredethez kapcsolódó monda szerint itt szabadultak meg a boszorkánysággal megbélyegzett asszonyoktól.

 
 


 
Karancs-kilátó

Webkamera: aktuális kép
 
 

 
 

LÁTNIVALÓK, PROGRAMOK A KÖZELBEN

Somoskői vár

Somoskő vára a magyar-szlovák országhatárnál, a kicsiny település fölé magasodó vulkáni csúcson található. Salgóbányáról kb. 4 kilométer az út. Az 1840-es években erre járt Petőfi Sándor és a következőket írta róla az Útirajzokban: "Somoskő nem nagy vár, nem is nagy hegyen fekszik, de bámultam építését, mely gyönyörű öt-, hat-, hétszögű kövekből van."
Érdekességek a várról

Képek a Somoskői várról és környékéről, még több kép 3D-ben

 
 

Somoskői vadaspark

A közelmúltban megnyílt vadaspark közvetlenül a szlovák határ mellett található, nem messze a Somoskői vártól. Természetes környezetben láthatók itt dámok, muflonok, őzek és vaddisznók, bár igaz, hogy az állatokra várni kell. De érdemes az igényesen kialakított kilátókban csendben várni, mert így ismerik meg a látogatók a "vadászat" izgalmát, a kísérők pedig elmondják az állatok nevét, szokásait.
Bár a vadaspark technikai okokból ideiglenesen zárva tart, hetente egy látogatási idő azért van. Telefonszám, további információ itt található.

 
 
 

SALGÓTARJÁN ÉS KÖRNYÉKE

Csillagvizsgáló

Sötétedés után, főleg pénteki és szombati derűs estékre érdekes program a Salgótarján peremén található Uránia Csillagvizsgáló megtekintése. Gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt érdekes program.

 
 
 

Földalatti Bányamúzem

A Nógrádi Történeti Múzeumban megtekinthető a történeti kiállítás, az udvaron kialakított ipari skanzen és az 1938 és 1951 között működött akna vágatrendszerében kialakított földalatti bányamúzeum.

 
 
 

A TÁGABB KÖRNYÉK...

Szilváskő

Salgóbányától kb. 10 kilométerre található Szilváskő Karancs-Medves vidékének "kétpúpú hegye", ahol nyáron is előfordulhat hó. Érdemes kora tavasszal bejárni a tájat, mielőtt a földtani látványosságokat elfedi a zöld. A látnivalók (bazaltoszlopok, hasadékok, vulkáni képződmények) Rónabánya után egy rövid (2-3 kilométeres, sárga háromszöggel jelölt) turistaút mentén helyezkednek el.

 
 
 

Kazár: Riolittufa

A Salgóbányától 20 kilométerre található Kazár fő látványossága a közeli erdőben található 20 millió éves riolittufa-erózió, melyhez hasonlót világon csak hat helyen találunk. Kazáron járva érdemes megnézni a Bányászházat, a Kézművesházat, vagy akár a Mackó és Baba-gyűjteményt.

 
 
 

Ipolytarnóci ősleletek (Salgóbányától 36 km-re)

Az Ipolytarnóci ősmaradványok között vannak cápafogak, megkövesedett fák, egzotikus növénylenyomatok, ősvilági élőlények lábnyomai. A maradványok eredeti helyzetükben, egy tanösvény mentén ismerhetők meg.

További információ, nyitvatartás

 
 

Hollókő (Salgóbányától 59 km-re)

Hollókő viszonylag távol van Salgóbányától, de ebben a kis faluban a palóc hagyomány iránt érdeklődők betekinthetnek a hagyományos palóc hétköznapokba. 1987-ben az UNESCO Világörökségi címmel jutalmazta az épített és táji környezetet. Az 58 épületet magába foglaló falurezervátum nem csak a népi építészet és kézművesség remekeit őrzi, megcsodálhatjuk az itt lakó palócok hagyományos népviseletét is.

További érdekességek Hollókőről

 
 

Programok: NEMZETKÖZI SCI-FI HUNGAROCOM TALÁLKOZÓ, VÁRFESZTIVÁL, NEMZETKÖZI UGRÓGÁLA (SOMOSKŐ)

NÓGRÁDI FOLKLÓR FESZTIVÁL

TARJÁNI TAVASZ

A környék nevezetességeit összefoglalva megnézheti az alábbi videóban:http://videotar.mtv.hu/Videok/2011/12/20/16/Natura_magazin_2011_december_20_.aspx

 

   

Medves vendégház 2009 © Minden jog fenntartva